dilluns, 14 de març del 2011

El Gobierno y el CERMI renuevan un acuerdo en el que se comprometen a mejorar la accesibilidad en el Sector Turístico

Notícia d'una millora d'accessibilitat en el sector turístic.
[http://www.nexotur.com/nexotur/gobierno/cermi/renuevan/acuerdo/que/se/comprometen/mejorar/accesibilidad/sector/turistico/37101/ ]

El secretario general de Turismo y Comercio Interior, Joan Mesquida, y el presidente del Comité Español de Personas con Discapacidad (CERMI), Luis Cayo, han renovado el convenio de colaboración para la mejora de la accesibilidad turística dando continuidad al suscrito en 2007. Dicho acuerdo contempla, entre otras cosas, la realización de acciones de promoción de la oferta turística accesible en Europa a través de las Oficinas de Turismo.

Asimismo, recoge la necesidad de incorporar elementos de accesibilidad a la hora de elaborar y redactar normas tanto en bienes como en servicios turísticos al objeto de que todas las personas con algún tipo de discapacidad puedan realizar Turismo sin ninguna barrera. Así, el convenio, con una vigencia de cinco años, busca mejorar la sensibilización de los profesionales de la industria turística, tanto en el sector público como privado, en términos de accesibilidad.

Igualmente, TurEspaña y CERMI se han comprometido a colaborar para que la accesibilidad esté presente en la comercialización turística o la organización profesional de congresos y ferias, y sea tenida en cuenta por los diferentes profesionales del sector. Entre las acciones previstas se considerará el desarrollo de seminarios, cursos y jornadas, la publicación de material didáctico y se estudia apoyar la creación de una marca específica en materia de accesibilidad en el Turismo.

También contempla la realización de acciones concretas de promoción de la oferta turística accesible en Europa a través de las Consejerías de Turismo de España, mediante contactos con asociaciones de dichos países, turoperadores, agencias de viajes especializadas y entidades públicas del ámbito del Turismo, de la discapacidad y personas mayores, entre otros. El objetivo es que la accesibilidad sea un referente a tener en cuenta de forma transversal, a la hora de planificar, definir y aplicar sus distintas líneas de acción política en los ámbitos de competencia que tiene atribuidos.

Una xarxa social per a discapacitats registra l'evolució de la seva qualitat de vida

Notícia sobre la xarxa social i la discapacitat.
[http://es.noticias.yahoo.com/5/20110314/tlc-una-xarxa-social-per-a-discapacitats-5da5357.html ]


L'Intitut Guttmann i el Barcelona Digital Centre Tecnològic han desenvolupat la primera xarxa social de l'Estat espanyol per a persones amb discapacitat d'origen neurològic, que els permet registrar l'evolució de la seva qualitat de vida i comparar-la amb la del conjunt d'usuaris per consciènciar-se sobre la seva situació i agafar les regnes de la seva millora.

En declaracions a Europa Press, el responsable de la xarxa Cercles de Salut, Felip Miralles, ha anunciat que la web, que s'acabarà aquest març la seva fase pilot a l'Institut Guttman, s'obrirà el 2011 a tots els centres de referència de l'Estat per a persones amb lesions medul·lars o cerebrals.

La xarxa permet als pacients omplir un qüestionari semestral en línia -fins ara havien de desplaçar-se a centres mèdics- sobre el seu estat físic i psicològic, les seves relacions socials i l'accessibilitat al seu entorn.

D'aquesta manera, veuen representada la seva evolució en cada un dels paràmetres i poden comparar la seva situació amb la del conjunt d'usuaris -s'han digitalitzat 20 anys de dades dels pacients del Guttmann-, en gràfics que també especifiquen el grau de discapacitat i els anys des de la lesió.

Bona part dels pacients són joves i pateixen una afectació -sovint adquirida com a conseqüència d'un accident de trànsit- que els durarà tota la vida, de manera que "és fonamental que es responsabilitzin del seu benestar i s'impliquin en el seu tractament", ha remarcat Miralles.

Cercles de Salut, que en un futur podria aplicar-se a altres patologies, també connecta familiars, professionals i pacients, perquè intercanviïn experiències i informació sobre avenços mèdics i ajudes tècniques per a la discapacitat.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que a l'any 2020 la lesió medul·lar i el dany cerebral adquirit seran entre les cinc primeres causes de discapacitat.

La incidència de la lesió medul·lar traumàtica a l'Estat espanyol s'estima en 1.000 persones a l'any; a Catalunya, cada any es produeixen entre 140 i 160 nous casos de lesió medul·lar.

Demanda contra Ensenyament de pares de discapacitats

Notícia d'Integració social en centres educatius ordinaris.
[http://societat.e-noticies.cat/pares-dalumnes-discapacitats-demanden-ensenyament-50966.html ]


El col·lectiu Papàs d'Alex, entitat de defensa dels drets civils de famílies amb fills discapacitats, ha interposat una demanda a la Conselleria d'Educació en la qual sol·licita "es lliurin els dictàmens en els quals es detallen els recursos que s'assignen als menors discapacitats en els centres ordinaris".

Les famílies que han signat les al·legacions, sòcies del col·lectiu i a l'hora de diferents associacions, reivindiquen "accedir als expedients per conèixer les ajudes i els recursos que s'atorguen als seus fills quan es realitza una valoració psicopedagògica i s'emet un dictamen d'escolarització, i si aquests són certament els que requereix cada alumne per desenvolupar un projecte educatiu de qualitat".

En aquest sentit lamenten que "el departament d'educació no facilita a les famílies informació alguna del procés ni dels recursos que adjudica als menors, vulnerant sistemàticament el dret dels pares a estar informats".

"Tampoc se'ls permet intervenir en el procés decisori de l'escolarització dels seus fills en escoles ordinàries, i per tant sense possibilitat de realitzar qualsevol acció, ja que en cas de discrepància els pares no poden actuar en defensa dels seus fills", denuncien.

"Les constants anades i tornades als serveis territorials, les reunions sense contingut, les oïdes sordes de l'administració i la sensació d'impotència, fan sentir com a idiotes a aquests pares que denuncien a més ser ignorats sistemàticament i engolits en una burocràcia sense fi, on la gran roda de l'educació gira sense tenir-los en compte", critiquen.

"L'objectiu de la demanda és evitar la indefensió de les famílies i la falta de transparència del departament. En definitiva, que es garanteixin els serveis necessaris als escolars depenents en els centres ordinaris que facilitin un correcte aprenentatge i avançar en la construcció d'una veritable escola per a tots", conclouen.